Groen wandelen doe je zo

Geplaatst op

“Motiveer elkaar om samen de Tweedaagse proper te houden”

  • Als je een lunchpakket meebrengt, maak gebruik van een brooddoos;
  • vermijd zoveel mogelijk het gebruik van wegwerpverpakkingen;
  • werp nooit blikjes, bekertjes of ander afval op de grond. Zo voorkom je zwerfvuil en toon je respect voor onze natuur en polders;
  • maak gebruik van de beschikbare afvalcontainers (ook al moet je daar 10 meter voor omlopen);
  • sorteer je afval correct: kies de juiste container op de afvaleilandjes;
  • neem enkel die promotiefoldertjes mee die je interesseren.

 

Dat de shirts en het logo van de Tweedaagse groen zijn, is geen toeval!

En dankzij onze inspanning en vooral jullie inzet, zijn we hiervoor al meermaals beloond.

In 2010 kregen we zelfs van de Vlaamse minister van Leefmilieu en OVAM de Groenevent award en dit als enige in de categorie ‘sportieve evenementen’. De jury met experts uit de milieu- en evenementensector prees ons voor de aanhoudende milieu-inzet:

“Al jaren wordt het publiek duidelijk gesensibiliseerd en geïnformeerd, het terrein ligt er steeds onberispelijk bij, de afvaleilanden staan netjes en duidelijk opgesteld, …”

Speciale aandacht gaat en blijft gaan naar hergebruik: van drinkbussen, drinkbekers en porceleinen servies tot en met de bepijling langs velden en (trage) wandelwegen. Duurzame streekproducten als gebakken vis en kaas worden zelfs simpelweg ‘eetbaar verpakt’ in brood!”

De doorgedreven selectieve inzameling, het ‘no-waste’-beleid (geen verpakkingen herbruikbare verpakkingen waar mogelijk), de zwerfvuilinventarisatie, de samenwerking met sponsors rond milieuthema’s, … kosten moeite maar vinden wij, de Tweedaagse, al jaren evident. We worden dan ook als voorbeeld gesteld voor de vele andere evenementen die op dit punt vaak nog in de kinderschoenen staan.

Deze Oscar van de milieuvriendelijkheid maakt ons allerminst zelfvoldaan. In de toekomst willen graag nog beter doen. Alle gegevens die de milieu-impact van de Tweedaagse bepalen worden uitvoerig opgelijst in de zogenaamde ‘eventscan’. Zodoende kunnen we jaar na jaar opvolgen of de blijvende inspanningen tot een verdere daling van onze en jullie ecologische voetafdruk zullen leiden.