Une randonnée écologique

Publié le

faisons des efforts à garder la Randonnée propre et verte

  • Si vous apportez votre panier-repas, utilisez une boîte à tartines;
  • évitez autant que possible d’utiliser des emballages jetables;
  • ne jetez jamais des boîtes, des gobelets ou d’autres déchets par terre. Ainsi vous évitez les déchets sauvages et vous démontrez du respect à nos polders;
  • utilisez les conteneurs à déchets mis à votre disposition (même si cela vous oblige à faire 10 mètres de plus);
  • triez correctement vos déchets : choisissez le conteneur correct sur l’îlot à déchets;
  • emportez uniquement les brochures publicitaires qui vous intéressent.

La reste de cette page ne existe en néerlandais. Il sera traduit bientôt.

Dat de shirts en het logo van de Tweedaagse groen zijn, is geen toeval!

En dankzij onze inspanning en vooral jullie inzet, zijn we hiervoor al meermaals beloond.

In 2010 kregen we zelfs van de Vlaamse minister van Leefmilieu en OVAM de Groenevent award en dit als enige in de categorie ‘sportieve evenementen’. De jury met experts uit de milieu- en evenementensector prees ons voor de aanhoudende milieu-inzet:

« Al jaren wordt het publiek duidelijk gesensibiliseerd en geïnformeerd, het terrein ligt er steeds onberispelijk bij, de afvaleilanden staan netjes en duidelijk opgesteld, … »

Speciale aandacht gaat en blijft gaan naar hergebruik: van drinkbussen, drinkbekers en porceleinen servies tot en met de bepijling langs velden en (trage) wandelwegen. Duurzame streekproducten als gebakken vis en kaas worden zelfs simpelweg ‘eetbaar verpakt’ in brood! »

De doorgedreven selectieve inzameling, het ‘no-waste’-beleid (geen verpakkingen herbruikbare verpakkingen waar mogelijk), de zwerfvuilinventarisatie, de samenwerking met sponsors rond milieuthema’s, … kosten moeite maar vinden wij, de Tweedaagse, al jaren evident. We worden dan ook als voorbeeld gesteld voor de vele andere evenementen die op dit punt vaak nog in de kinderschoenen staan.

Deze Oscar van de milieuvriendelijkheid maakt ons allerminst zelfvoldaan. In de toekomst willen graag nog beter doen. Alle gegevens die de milieu-impact van de Tweedaagse bepalen worden uitvoerig opgelijst in de zogenaamde ‘eventscan’. Zodoende kunnen we jaar na jaar opvolgen of de blijvende inspanningen tot een verdere daling van onze en jullie ecologische voetafdruk zullen leiden.